Ord som används för att beskriva parfym
A
Absolut(e): Växtolja utvunnen genom extraktion (metod med lösningsmedel), eller mer traditionellt, genom enfleurage.
Akvatisk: Ett ackord och en doftfamilj som försöker återskapa friskheten av rent vatten och hav, eller av fuktig luft efter ett stormoväder; doften är skir och tunn.
Aldehydisk: Undergrupp, till andra doftfamiljer, med syntetiska doftämnen som ger en spridande gnistra till doften. Doften har beskrivits som ”ett nyutsläckt stearinljus”.
Animalisk: Används för att beskriva en animalisk ingrediens i naturlig eller syntetisk form. Kan till exempel vara ambra, bävergäll, honung, mysk eller sibet.
Aromatisk: Beskriver dofter som har inslag av örtkryddor som mynta, rosmarin och timjan.
B
Balsamisk: Beskriver parfymer med en mjuk, harts- och bärnstenslik karaktär som doftar rikt av vanilj.
Basnot: Den mest molekyltunga ingrediensen i parfym och också den doftnot som varar längst.
Blommig: Traditionell doftfamilj med en blomma som dominerar, utan att ta överhanden. Vanliga dominanta blommor är iris, jasmin, ros, viol och ylang ylang. Blommig doft kan beskrivas som frisk, grön, fruktig osv. beroende på övriga noter i doften.
Blotter/parfymsticka: Sticka av tjockare papper som används för att visa/känna en doft.
C
Chypre: En traditionell doftfamilj som namngivits efter ön Cypern i Grekland. Doftens typiska sammansättning består av citron i toppnoter och bergamott, ekmossa och patchouli.
Citrus: En doftfamilj som främst består av friska citrus- eller bergamottnoter.
Concrete: I parfym, en halvfast massa som erhålls genom extraktion av växtmaterial.
D
Destillation: Metod för att extrahera dofter.
Doftackord: Kombination av tre eller fler doftnoter
Doftfamilj: Se Olfaktiv familj.
Doftnot: Ett ord som lånats av musikens värld och är en metafor för en ingrediens, t ex citron, mysk, ros etc.
Doftpyramid: Beskriver en dofts uppbyggnad med toppnoter överst, hjärtnoter i mitten och basnoter längst ner.
Drydown: Refererar till processen när topp- och hjärtnoter avdunstat och basnoten börjat framträda.
E
Ekologisk parfym: Består av naturliga, eteriska oljor som blandats med alkohol eller vegetabilisk olja. Är flyktigare än traditionell parfym och finns i spray, olja eller solid form.
Enfleurage: Metod för att extrahera dofter.
Eterisk olja: Växtolja utvunnen genom destillation eller pressning. Många eteriska oljor kan återskapas på syntetisk väg.
Expellerpressning: Mekanisk metod för att extrahera flyktiga oljor, används främst för att utvinna olja ur citronskal.
Extraktion (genom lösningsmedel): En metod där flyktiga material frigörs från växter genom lösningsmedel. Det isolerade halvfasta vaxartade ämnet kallas ”concrete”. En concrete kan extraheras med etanol för att ge en absolute.
F
Fasett: Beskriver en doftnots olika dofttyp. Exempel; labdanum kan ha en vaniljfasett, men också en kanelfasett.
Fixativ: Binder doftpartiklar så att de inte avdunstar för fort.
Flakong: Parfymflaska
Flyktig: Beskriver att en doft avdunstar snabbt. Motsatsen är varaktig.
Fougère: Namnet kommer från det franska ordet för ”ormbunke”. Det är en traditionell doftfamilj som är vanlig för killar. Doften bygger på en bas bestående av ekmossa, lavendel och kumarin.
Fruktig: En modern doftfamilj där fruktdofter dominerar som till exempel aprikos, hallon eller äpple. Ofta undergrupp till blomdofter.
G
Gourmand: En modern doftfamilj med ämnen som doftar mat, ofta konfektyr.
Grasse: Stad i sydöstra Frankrike. Sägs vara parfymens hemstad, här finns råmaterialsföretag, utbildningscentrum, parfymfabriker bl a Fragonard, Galimard och Molinard och här ligger också det internationella museet för parfymeri.
Grasse Institute of Perfumery: Parfymskola i Grasse.
Grön: Beskriver dofter som har inslag av friska örter, blad och gräs. Galbanum är en typisk grön not.
H
Hjärtnot/mellannot: Befinner sig i mitten av doftpyramiden med en tyngd/varaktighet som är mellan topp- och basnoter.
Hesperidisk: Beskriver citrusnoter. Uttrycket hesperidisk kommer från namnet på de legendariska Hesperiderna, som var beskyddarna av de gyllene äpplena, som har ansetts vara faktiska apelsiner.
I
IFRA: International Fragrance Association. Globalt team som tillsammans med industrins vetenskapliga center RIFM (the Research Institute for Fragrance Materials) strävar för att se till att IFRA-standarderna för doftmaterial används i praktiken. Standarderna är utformade för att garantera användares säkerhet och minimera allergiframkallande ämnen i dofter.
J
K
Koncentrationsgrad: Koncentrationen i procent är; Parfume/extrait <40%, Eau de Parfum (EdP) 10-30%, Eau de Toilette (EdT) 5-20%, Eau de Cologne (EdC) 2-5%, Splash/Mist/Aftershave 1-3% och Solide ~1%.
Kryddig: Undergrupp till andra doftfamiljer, och utgörs av botaniska extrakt som kanel, kryddnejlika, muskot och peppar.
L
Ljus: En frisk doft som ofta är gjord som en Eau Fraiche-version eller en Eau de Cologne.
Läder: Ett ackord och en traditionell doftfamilj som är skapat från flera olika doftnoter, däribland trä, tjära, styrax, bävergäll och flera syntetiska.
M
Marin: En doftnot som försöker återskapa friskheten av rent vatten och hav; doften är skir och tunn.
N
O
Olfaktiv: Av eller relaterad till luktsinnet.
Olfaktiv familj/doftfamilj: En kategori av dofter med likartad karaktäristik. Doftfamiljerna brukar sägas vara akvatisk, aromatisk, blommig, chypre, citrus, fougère, fruktig, gourmand, grön, läder, orientalisk och träig.
Orientalisk: En traditionell doftfamilj som karaktäriseras av balsamiska, varma och träiga noter, med sötma av vanilj och/eller bärnsten och ofta med inslag av kryddiga noter.
Ozonisk: Ett ackord som försöker återskapa friskheten av ren luft, med en touch av friskt vatten; doften är skir och tunn.
P
Parfympåse: Omslag innehållande välluktande doft/-er, avsett att läggas bland linne och kläder för att ge god lukt. Även historiskt kallat -brev, -dyna, -kort.
Parfymör: Person/expert som komponerar dofter. Även kallad ”näsa”.
Pudrig: En naturlig eller syntetisk not som skapar en känsla av torrhet. Pudriga doftnoter kan vara både torra, söta och/eller likna mysknoter.
Q
R
Round out/avrunda: Lägger till kropp, fyllighet och djup till en doft.
S
Sillage: Beskriver hur länge doften som uppstår runt bäraren av parfymen stannar kvar i luften. En doft som har minimal sillage, kan beskrivas som en huddoft.
Styrka: En dofts relativa intensitet.
Syntetisk: Ingrediens som är producerad genom syntetisk-organisk-kemi istället för bio-syntetiskt av en planta. I många fall är syntetiska ingredienser som används i parfym identiska med ”samma” molekyl som tillverkas av plantan. Källa: The Fragrance Foundation
Söt: Beskriver nivån av vanilj och/eller sötma i doften. Är ofta en basnot.
T
Toppnot: De mest ljusa och lätta molekylerna i en doftkomposition. Kan vara citrus, frukt eller aromatiska noter.
Träig: Trädofter, som även kallas boisés på franska, är en traditionell doftfamilj som domineras av träaromer, ganska ofta sandelträ och cederträ.
Tung: En doft som kan vara intensiv, kraftful, söt och/eller balsamisk.
Tunn: Linjär doft som saknar komplexitet och kropp.
U
Umami: Smak som fås av glutaminsyra och dess salter. Anses vara en grundsmak tillsammans med sött, salt, surt och beskt (bittert).
V/W
Varaktig: Beskriver att en doft avdunstar långsamt. Motsatsen är flyktig.
X
Y
Z
Å/Ä/Ö